Creșterea va continua probabil în 2021, alimentată parțial de principalele momente de cotitură de anul trecut. China s-a angajat acum să atingă neutralitatea carbonului până în 2060, punând cea mai mare piață mondială de energie solară și eoliană pe drumul dezvoltării instalațiilor, în timp ce își începe următorul plan de cinci ani.
Pentru a înțelege ceea ce determină expansiunea din surse regenerabile – precum și ce ar putea să o împiedice – am elaborat un ghid al celor mai mari evoluții recente și forțele majore care modelează piața globală a surselor regenerabile de energie în 2021.
Sectorul american al panourilor solare a doborât recorduri bune și rele – în același an
Instalațiile rezidențiale din SUA au scăzut cu aproape 20% în al doilea trimestru al anului 2020 față de primul – cel mai mult vreodată – întrucât pandemia a determinat comenzile în contextul pandemic de stat acasă, potrivit Wood Mackenzie și Asociației Industriilor Energiei Solare.
Cu toate acestea, până la sfârșitul anului, sectorul a revenit și țara a adăugat 19 gigawați de energie solară totală, pe baza proiecțiilor din decembrie din Wood Mackenzie și SEIA.
Potrivit BloombergNEF, această cifră reprezint mai multă putere decât exista în întreaga Columbie la sfârșitul anului 2019.
Dublarea instalațiilor în China
Chiar și după ce guvernul a închis zone mari din țară la începutul anului, companiile doreau încă energie solară. Principalul grup al industriei solare din țară se așteaptă la o creștere record a afacerilor în următorii cinci ani, după anunțul din septembrie al președintelui Xi Jinping, că țara va reduce la zero emisiile de carbon până în 2060.
Un boom pentru baterii în S.U.A.
Noua capacitate de stocare a bateriilor în SUA a crescut de peste două ori în al treilea trimestru al anului 2020, față de cel de-al doilea, potrivit Wood Mackenzie și Asociației de Depozitare a Energiei din SUA. Proiectele din California au fost principalul motiv cheie al creșterii.
Spania își crește capacitatea
Electricitatea din fermele solare din țara cu cel mai mare potențial solar din Europa a crescut cu peste 60% în 2020, comparativ cu 2019, generând peste 15.000 de gigawați/oră, conform datelor de la managerul de rețea al țării Red Electrica. În timp ce această țara însorită din sudul Europei are încă aproximativ o treime din capacitatea solară instalată a Germaniei, sectorul Spaniei va dubla ritmul germanilor în următorii doi ani, potrivit BloombergNEF.
Cei mai importanți combustibili fosili în energia europeană
Când pandemia și-a atins punctul cel mai înalt și cererea totală de energie a scăzut, cota de energie regenerabilă din rețea a crescut în Europa.
Aproximativ 40% din electricitatea din prima jumătate a anului 2020 în Uniunea Europeană provine din surse regenerabile, comparativ cu 34% din centralele care ard combustibili fosili, potrivit grupului ecologic Ember.
Marea Britanie – două luni fără cărbuni
67 de zile a fost cea mai lungă perioadă a Marii Britanii fără cărbune, de la Revoluția Industrială și a contribuit la transformarea anului 2020 în cel mai verde an din țară până acum pentru rețeaua sa electrică. Marea Britanie va elimina complet combustibilul poluant până în 2025, având în vedere că o pondere tot mai mare din energia sa provine din parcurile eoliene.
Primul ministru Boris Johnson a promis, de asemenea, să interzică noile mașini cu combustibil până în 2030 și să cheltuiască 1 miliard de dolari în acest deceniu pentru a capta emisiile de carbon din cel puțin două hub-uri industriale.
Instalațiile solare au scăzut în India – cu mult
Utilitățile împovărate de datorii din India au fost în continuare afectate de cel mai mare blocaj din lume în 2020, ducând la o scădere cu 72% a instalațiilor solare și la cea mai lentă absorbție a energiei eoliene, din mai mult de un deceniu. În plus, ofertele pentru dezvoltarea de noi proiecte solare au continuat să stabilească noi recorduri – ceea ce înseamnă că, odată ce finanțele companiei de energie electrică vor fi în ordine, putem paria că energia solară va fi cea mai ieftină opțiune. O altă veste bună a fost că cerul mai senin când fabricile și străzile erau goale a dus la mai puțin smog care să blocheze soarele, permițând o producție mai mare a panourile existente în țară.
Gridul Australiei este copleșit
Prețurile ridicate la energie electrică și soarele puternic au dus la o adevărată poveste de dragoste cu energia solară de pe acoperiș, aproximativ 29% din gospodării fiind acum echipate cu panouri.
Cererea diurnă de energie electrică din rețea care scade la niveluri minime record, în trei state în 2020, a lăsat centralele scumpe să funcționeze cu mult sub capacitate.
Producătorii de panouri solare se confruntă cu creșterea prețurilor
O explozie și o inundație au închis două fabrici chineze care produc polisilicon, un material crucial pentru celulele fotovoltaice, crescând prețurile cu 75%, în mai puțin de două luni.
Prețurile sticlei solare au crescut, de asemenea, pe măsură ce utilizarea crescută a panourilor fotovoltaice transparente a crescut cererea, în timp ce capacitatea a fost limitată de limitele fabricilor de sticlă puternic poluante din China. Costurile în creștere nu au afectat până acum vânzările, dar au ajuns în lanțul de aprovizionare cu energie solară, prețurile modulelor înregistrând prima creștere trimestrială din 2015. Aceasta ar putea fi o veste proastă pentru dezvoltatorii care licitează prețuri mici, pornind de la premisa conform căreia costurile echipamentelor vor continua să urmeze lungul lor declin istoric.
Un nou risc de schimbare climatică În timp ce oprirea electricității provocată de riscul incendiilor a contribuit la creșterea interesului proprietarilor de case din SUA pentru sistemele și bateriile de pe acoperiș, în septembrie californienii au aflat o ironie crudă: fumul dintr-un incendiu mare a acoperit soarele și, astfel, acoperișul solar a pălit.
Tradus și adaptat după: https://www.worldoil.com/news/2021/1/6/ten-renewable-energy-trends-to-watch-in-2021
Text de BRIAN ECKHOUSE, WILL MATHIS și DAN MURTAUGH