În ultimii cinci ani, sectorul energetic a trecut printr-o schimbare majoră, îndepărtându-se de combustibilii fosili către produse mai curate, alternative regenerabile. În mod uimitor, sectorul și-a păstrat impulsul pe fondul pandemiei Covid-19 și a blocajelor ulterioare care au perturbat întregul sector energetic global.
Un raport recent rezalizat de către „câinele de pază” al energiei verzi, Bloomberg New Energy Finance (BNEF), dovedește că sectorul energiei regenerabile a rămas în mare măsură imun la ravagiile din Covid-19, cu investiții globale de tranziție energetică în 2020 la un nivel record de 501,3 miliarde de dolari – o cifră bună pentru o creștere de 9% Y / Y.
Analizând cu atenție, acest raport arată că boom-ul de energie verde este puternic dezechilibrat în favoarea unui singur segment: mașinile electrice.
Investițiile globale în energia din surse regenerabile și în transportul electrificat, luând în calcul rata actuală de creștere pe cinci ani
Analiza BNEF arată că atât investițiile publice, cât și cele private în energia regenerabilă au ajuns la 303,5 miliarde de dolari, în creștere cu 2% pe an, în principal datorită celui mai mare proiect solar, precum și a unui val de 50 de miliarde de dolari pentru energia eoliană offshore.
Cu toate acestea, sectorul s-a descurcat mult mai bine, cu investiții în sectorul în floare, inclusiv infrastructura de încărcare, care se întinde la 139 de miliarde de dolari, pentru o creștere de 28% a Y/Y. Între timp, piața pentru pasagerii domeniului a atins o valoare estimată de 118 miliarde USD, reprezentând o creștere de patru ori față de nivelurile din 2016.
Investițiile în energie regenerabilă au fost în cea mai mare parte plate, gestionând o creștere slabă a CAGR de 0,15% în ultimii cinci ani, comparativ cu 20,74% CAGR pentru transportul electrificat.
În acest ritm, investițiile în sectorul transporturilor electrificate la nivel mondial urmează să depășească întregul sector al energiei din surse regenerabile până în 2025.
Dar această afirmație aparent îndrăzneață ar putea fi de fapt destul de conservatoare.
BloombergNEF declară că vânzările de vehicule electrice de la sfârșitul anului vor fi probabil mai mari decât previziunile anterioare. Mai mult, BNEF se așteaptă la 4,4 milioane de vehicule electrice vândute în 2021, pentru investiții totale de 200 de miliarde de dolari în transportul electric. Dacă acest lucru este valabil, sectorul mașinilor electrice va atrage mai multe investiții decât întregul sector al energiei din surse regenerabile încă din 2023.
Cel mai mare catalizator pentru sector, la nivel mondial, este faptul că: Sectorul este aproape de un “punct de cotitură” de adoptare în masă, datorat costurilor în scădere.
Într-adevăr, vânzările de mașinile electrice au crescut cu 43% la nivel global anul trecut, paritatea prețurilor cu mașinile pe combustibili, pe o bază nesubvenționată, se preconizează că va fi atinsă încă din 2023.
Bateriile și grupul motopropulsor EV reprezintă 70% din costul unui autovehicol electric. Din fericire, costul bateriilor litiu-ion a scăzut dramatic din 2010 și este de așteptat să continue să scadă: în 2010, prețul unui acumulator EV a fost de 1.160 USD/kWh (USD) în comparație cu prețul mediu de 176 USD/kWh din 2018. BloombergNEF a prognozat un cost redus la jumătate, de 94 dolari/kWh, până în 2024, iar apoi la doar 62 dolari/kWh până în 2030.
În timp ce mulți cumpărători invocă preocupările legate de durabilitate și mediu ca fiind unele dintre cele mai convingătoare motive pentru trecerea la un vehicul electric, economiile potențiale de combustibil rămân un factor major, în timp ce costurile inițiale ridicate ale mașinilor electrice acționează ca un factor de descurajare de vârf.
Acest lucru sună ca o veste proastă în această eră a prețurilor scăzute ale petrolului, deoarece plata semnificativ mai mică la pompă va acționa cel mai probabil ca un factor de descurajare pentru persoanele care doresc să facă trecerea.
Cu toate acestea, realitatea este că prețurile petrolului ar trebui să scadă foarte mult pentru a putea contesta că energie electrică reprezintă o sursă de energie ieftină.
Potrivit datelor furnizate de AAA, costul motorinei necesare unui vehicul este cu 90% mai mare decât cel pe care îl presupune un automobil electric.
Ar fi nevoie de prețul petrolului să scadă la un minim fără precedent și să rămână acolo pentru ca mașinile clasice să devină la fel de ieftine ca exploatarea uneia electrice. Un deziderat foarte înalt având în vedere că prețul petrolului s-a dublat comparativ cu scăderile recente.
Dar, în cele din urmă, faptul că Statele Unite s-au alăturat Acordului climatic de la Paris înseamnă că sectorul transporturilor – cel mai mare contribuitor al emisiilor de GES – va deveni un punct central al creșterii de energie verde. Numai acest fapt implică faptul că sectorul mașinilor electrice va vedea, în următorii ani, investiții majore în SUA și la nivel global.
Traducere: https://oilprice.com/Energy/Energy-General/The-Single-Hottest-Sector-Of-The-Clean-Energy-Boom.html
Autor: Alex Kimani pentru Oilprice.com