Panourile fotovoltaice nu iau foc în mod obișnuit. În rarele cazuri, când se întâmplă o supraîncălzire din cauza unei întreruperi a celulei sau a unui găinaț de pasăre, se poate ca o centrală să ia foc.
„Așa ceva nu s-a întâmplat vreodată în România, ci în Italia. Însă cazuistica legată de acest subiect este extrem de restrânsă. Se poate întâmpla, dacă panourile sunt de foarte proastă calitate sau dacă intră apă în panou. Niciun panou produs de Altius nu a luat vreodată foc și avem sute de mii de panouri montate. Ceea ce trebuie știut însă este faptul că aceste panouri se degradează în timp: în 25 de ani se poate întâmpla, dar aceste lucruri se văd pe invertor care îți arată producția. Dacă îl urmărești atent vei observa acest lucru. Noi asigurăm înlocuirea panourilor degradate, iar până acum nu am avut nici măcar 20 de panouri nefuncționale din cauza unor cutii de joncțiune alese de client, altele decât cele comercializate de noi – acestea au fost singurele cazuri în care am fost nevoiți să facem o schimbare”, susține directorul companiei Altius Fotovoltaic, Sorin Bonciu.
Un panou fotovoltaic are nevoie de o perioadă de 25 de ani ca să nu mai producă eficient și să fie nevoie de înlocuirea lui. Mai mult, o atenție sporită acordată urmăririi invertorului îți va arăta dacă un panou trebuie înlocuit sau nu.
Atâta timp cât produce, el nu trebuie schimbat.
Dacă le pui pe sol, pe un câmp, iarba va crește în continuare. „Avem câmpuri unde oile pasc liniștite printre panourile noastre, fără niciun fel de probleme. Nici copacii nu au de suferit, însă nu e indicat să le punem în apropierea lor, ca să nu fie acoperite de umbră”, ne sfătuiește directorul Altius Fotovoltaic.
Montajul realizat de o echipă profesionistă nu va afecta acoperișul, în mod normal. Fiecare panou fotovoltaic vine cu un sistem de etanșare în cazul în care se dau găuri, dar nu este neapărat necesar acest procedeu, deoarece panourile pot fi prinse cu clipsuri.
Alt aspect este legat de greutatea instalației fotovoltaice. „În România avem o calculație de rezistență a structurii care permite o încărcare de cel puțin 200 kg/mp – ceea ce înseamnă 1,5 m³ de zăpadă sau 3 persoane de greutate medie, fără să se prăbușească acoperișul. Greutatea instalației fotovoltaice este, cu toate sistemele de prindere și fixare, mult mai mică decat presiunea exercitata de un om care sta in picioare pe case”, declară directorul Sorin Bonciu.
10 panouri au aproximativ 180 Kg. Cu tot cu sistemul de prindere, greutatea finală este de 210 Kg. Astfel, pe 18 m2, presiunea este mică în raport cu cât cântărește acoperișul. Sectiunea de intrebari Frecvente va explica mai multe.
Există sisteme speciale de prindere și pentru acoperișurile din țiglă pe care le comercializează Altius Fotovoltaic. Nu e necesar să faci găuri și nici nu vei întâmpina vreo problemă cu amplasarea lor.
Un calcul simplu arată că un kit de 3kW/h monofazat, la o suprafață ocupată de 17,4 m², produce energie 4284 kWh/an, ceea ce înseamnă câștiguri anuale de 1.065-2.765 lei. In cadrul programului AFM Casa Verde Fotovoltaice contribuția proprie este de 2.223 lei, investiția se recuperează în aproximativ un an.
Prin urmare, nu întâmpinăm problema lipsei amortizării atâta timp cât instalația funcționează.
Există temeri legate de faptul că există mult praf și trebuie curațate. „Dar, chiar dacă este praf, nu este o problemă, ele funcționează. Doar dacă ai extrem de mult praf și nu le cureți niciodată, atunci da, este o problemă. Astfel, dacă nu plouă o perioadă, trebuie spălate – însă cu apă. E simplu, torni apă pe ele, cu un furtun”, explică directorul Altius Fotovoltaic.
Există sisteme de curățare specializate ce pot fi achiziționate din magazinele de specialitate. Dar cel mai bine este să vă consultați cu reprezentanții companiei cu care lucrați în implementarea unui astfel de proiect. Sectiunea de intrebari Frecvente va explica mai multe.
Lumea a aflat că, dacă ai un găinaț de pasăre pe un panou, acesta nu mai funcționează.
„Ar trebui să pice exact pe sudură și trebuie să ai o temperatură atât de înaltă și să stea atât de mult încât să se topească sudura. Și asta se numește hotspot. În cazuistică este destul de rar. O singură dată s-a întâmplat așa ceva în România și am înlocuit panoul gratuit, deoarece semnăm contracte de mentenanță*”, spune dl Sorin Bonciu.
*Mentenanța poate fi gratuită sau nu, în funcție de termenii contractuali.