Instalarea panourilor fotovoltaice devine rapid o modalitate pentru fermieri de a obține o rentabilitate mai mare a terenului pe care îl cultivă.
Coexistența panourilor fotovoltaice și a culturilor necesită însă o distribuire/împărțire a luminii și căldurii soarelui. Asta înseamnă că această tehnologie nu este indicată pentru toate tipurile de plante, dar s-a dovedit posibilă pentru culturile tolerante la umbră – de la pomi fructiferi la arahide, alături de lucernă, cartofi, cartofi dulci și salată verde.
În alte cazuri, soarele și umbra sunt alternative, ceea ce în anumite țări a făcut posibilă cultivarea unor plante ce iubesc soarele, așa cum sunt soiurile de viță-de-vie pentru vin.
Panourile protejează culturile
Un avantaj îl poate reprezenta faptul că suprafața panourilor solare nu numai că ajută la păstrarea mai îndelungată a umidității din sol, ci și la protejarea culturilor de condițiile meteorologice extreme, cum este grindina, preconizate să devină tot mai frecvente.
Mai mult, umbra oferită de panourile fotovoltaice a dus la scăderea temperaturilor în timpul zilei și o creștere a lor pe timp de noapte, comparativ cu sistemul tradițional de plantare în aer liber.
Asigură, de asemenea, un deficit mai mic de presiune a vaporilor în sistemul agrivoltaic, ceea ce înseamnă că a fost mai multă umiditate în aer.
La cultura de jalapenos s-au realizat producții similare atât în sistemul agrivoltaic, cât și pe o parcelă tradițională, dar cu o pierdere mai mică cu 65% de apă transpiratională.
Alte tehnologii conexe pun în lumină celulele solare transparente, care pot fi folosite ca învelitori de seră, asigurând astfel autosuficiența energetică.
Mai bine și pentru panouri
În plus față de beneficiile pentru plante, cercetătorii au descoperit că sistemul agrivoltaic a eficientizat producția de energie. Panourile solare sunt sensibile la temperatură – pe măsură ce se încălzesc, eficiența lor scade. Cultivând diverse plante sub panourile fotovoltaice le-a permis cercetătorilor să reducă temperatura panourilor.
În acest trend, Japonia este pionieră în dezvoltarea tehnologiei agrivoltaice: între 2004 și 2017, peste 1000 de centrale energetice au fost instalate în câmpuri deschise, folosite în același timp de fermieri pentru diferite culturi.
Prețurile tot mai accesibile la panourile fotovoltaice fac o astfel de investiție tot mai accesibilă fermierilor. Astfel, energia produsă astfel începe să fie preferată în tot mai multe țări, mai ales că devine mai ieftină decât cea din combustibili. Toate acestea schimbă harta energetică globală mai rapid decât își poate imagina majoritatea oamenilor.
Preluare și adaptare Delia Ciobanu: https://medium.com/enrique-dans/how-agrivoltaic-technology-could-redesign-farming-a4af664067c6