Omenirea a trecut prin diferite etape și un lung șir de descoperiri pentru a-și crea plus de confort și a păși mai departe. Electricitatea este una dintre acestea și a devenit indispensabilă vieții moderne. Acum, atenția tuturor este îndreptată spre atingerea independenței energetice, iar statul român îți oferă posibilitatea să o obții, prin mai multe tipuri de finanțare.
Primul pas a fost inventarea becului în anul 1879, căruia i-au urmat și alții astfel încât, acum, electricitatea este prezentă în toate aspectele vieții noastre: de la pregătirea cinei folosindu-ne de cuptorul/plita electrică, la încălzirea locuinței și până la mașina electrică ce ne permite să ne deplasăm oriunde ne dorim.
La Altius Solar avem soluția pentru ca orice locuință să devină independentă energetic. Modulele noastre solare sunt realizate într-o fabrică modernă cu o capacitate de 150 MW, aflată în sudul țării, la Giurgiu.
Avem o gamă largă de panouri fotovoltaice eficiente și fiabile pe bază de siliciu cristalin (c-Si), siliciu multi-cristalin (multi-Si) și siliciu monocristalin (mono-Si), de la 200 W la 350 W, module sticlă-sticlă semi-transparente integrate în clădiri (fațade, acoperișuri) și kit-uri solare conectate la rețea/izolate.
Asigurăm servicii într-un pachet integrat:
➡️ Suport tehnic – pe toată perioada proiectului prin specialiștii noștri
➡️ Consultanță gratuită – pentru depunerea dosarelor de finanțare nerambursabilă prin AFM
➡️ Achiziționarea – tuturor echipamentelor necesare realizării sistemului
➡️ Garanție și mentenanță – pe toată durata de viață a instalației
Pentru a-și realiza independența energetică, consumatorii români au putut apela la Programul Casa Verde Fotovoltaice, prin care primeau finanțare de până la 20.000 de lei, cu o finanțare proprie de 2222 lei, după semnarea contractului. În cadrul programului mai sunt dosare disponibile pentru București și județul Ilfov.
Finanțări viitoare cu fonduri de la stat pentru eficiență energetică
Hotelurile vor avea o linie separată. „Va fi automat. Astfel, își vor putea reduce costurile cu utilitățile și totodată vor avea posibilitatea de reclamă, fiind în baza de date europeană a stațiilor de încărcare”, a declarat Ministrul Economiei, Virgil Popescu, la finalul lunii iulie (pe pagina sa de FB), știrea apărând însă pentru prima dată în luna mai.
„Pentru hoteluri gândim un program de sprijin pentru a le ajuta să-și reducă cheltuielile cu anumite utilităţi şi o să vedeţi în perioada imediat următoare că o să lansăm nişte proiecte speciale pentru hotelieri, să le reducem costurile cu energia electrică, să le finanţăm prin granturi 100% o producţie de fotovoltaice de curent electric, fotovoltaice de 27 kW, care ar putea reduce la unii chiar 100%, la alţii poate cu 50% costurile cu energia electrică”, a mai spus acesta.
2. Firmele pot primi granturi între 50.000 euro și 200.000 euro pentru realizarea eficienței energetice, cu o cofinanțare de 15% din valoarea grantului solicitat de către beneficiarii din regiunile mai puțin dezvoltate și 30% din valoarea grantului solicitat de către beneficiarii din regiunea București-Ilfov. Astfel apare în OUG din 31.07.2020, care reglementează cadrul general pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operațional Competitivitate 2014 – 2020 (POC), în contextul crizei provocate COVID-19, pentru beneficiarii a căror activitate a fost afectată de răspândirea virusului SARS – CoV-2 sau a căror activitate a fost interzisă prin ordonanțe militare pe perioada stării de urgență sau îngrădite pe perioada stării de alertă.
Granturi pentru investiții acordate IMM-urilor Art.17 – (1) Prin granturi pentru investiții se înțelege sprijin din fonduri externe nerambursabile destinate beneficiarilor care implementează investiții necesare pentru:
a) extinderea capacităților de producție existente, precum și pentru extinderea capacităților de prestării de servicii;
b) realizarea de unități noi ale capacităților de producție existente, precum și pentru realizarea unor unități noi de prestare de servicii;
c) reabilitarea/modernizarea unităților de producție existente precum și pentru reabilitarea/modernizarea unor unități noi de prestare de servicii.
Granturile pentru investiții se acordă pe proiect și beneficiar și au o valoare cuprinsă între 50.000 euro și 200.000 euro, în funcție de nevoile de finanțare ale proiectelor de investiții depuse. (2) Granturile pentru investiții prevăzute la alin.(1) nu includ cofinanțarea proprie a beneficiarilor stabilită în procent de minim 15% din valoarea grantului solicitat de către beneficiarii din regiunile mai puțin dezvoltate și 30% din valoarea grantului solicitat de către beneficiarii din regiunea București-Ilfov.
Fondurile totale alocate pentru granturile destinate investițiilor sunt în valoare de 550.000.000 euro din care 415.870.000 euro se alocă din bugetul POC 2014-2020 și 62.380.500 cofinanțare de la bugetul de stat și 71.749.500 euro contribuția proprie.
Domeniile de investiții susținute din fonduri externe nerambursabile și din cofinanțarea bugetului de stat includ:
a) industria alimentară, panificație, patiserie și alte activități asimilate acestora, inclusiv procesare, prelucrare, distribuție și ambalare;
b) industria auto și servicii specifice auto, inclusiv servicii de reparații și spălătorii auto și altele asemenea;
c) energie și echipamente/tehnologii/utilaje pentru eficiență energetică;
d) construcții, materiale de construcții, echipamente, mijloace de transport specifice, utilaje, tehnologii în construcții;
e) servicii de transport, inclusiv servicii de transport internațional;
f) servicii de îngrijire și întreținere corporală;
g) servicii de reparații și întreținere;
h) turism, pensiuni turistice, hoteluri, restaurante și servicii de agrement inclusiv infrastructura specifică de agrement;
i) confecții metalice/lemn/mobilier;
j) confecții textile/pielărie;
k) industria farmaceutică și echipamente medicale, inclusiv depozite medicale pentru intervenții în situații de urgență;
l) industrii creative, inclusiv din domeniul culturii și serviciilor creative;
m) servicii de educație: creșe și grădinițe, școli;
n) servicii de sănătate: cabinete medicale, echipamente medicale, dispozitive medicale și altele asemenea;
o) comerț.
ALOCARE APEL DE PROIECTE
Fondurile totale alocate sunt de 550.000.000 euro, din care 415.870.000 euro se alocă din bugetul POC 2014-2020 și 62.380.500 cofinanțare de la bugetul de stat și 71.749.500 euro contribuția proprie.
Bugetul total se repartizează după cum urmează:
VALOARE PROIECT: între 50.000 euro și 200.000 euro (pe proiect și beneficiar)
NB: Granturile pentru investiții nu includ cofinanțarea proprie a beneficiarilor.
VALOARE FINANTARE NERAMBURSABILĂ:
Ordonanța de Urgență o regăsiți în acest link: https://media.hotnews.ro/media_server1/document-2020-07-31-24204641-0-oug-granturi-imm.pdf