Intrebari frecvente

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Tot ce ai vrut să știi despre panourile fotovoltaice

Majoritatea clientilor au intrebari legate de solutiile fotovoltaice. Poti gasi mai jos raspunsurile la cele mai frecvente intrebari, iar daca inca mai ai intrebari, te invitam sa ne contactezi.

1Unde e cel mai bine să instalez panoruile? Pe acoperiș sau la sol?
Ambele variante sunt viabile. Clienții rezidențiali aleg de regulă panourile monocristaline - pe care le montează pe acoperiș. Însă, dacă dispuneți de suficient spațiu la sol — într-o zonă expusă la lumina soarelui, atunci puteți la fel de bine să optați pentru montarea panourilor la sol.
2 De cat spatiu am nevoie pe acoperis?
Pentru acoperiș, recomandăm panourile fotovoltaice monocristaline, datorită eficienței lor în raport cu spațiul pe care îl ocupă. Vă recomandăm să bugetați aproximativ 6m2 pentru fiecare 1KW de energie. Respectiv, pentru un kit de 3KW, veți avea nevoie de aproximativ 18m2
3Care este procesul de comandă?

În cazul clienților B2B (Business to Business): De îndată ce primim solicitarea dumneavoastră, venim la fața locului și evaluăm nevoile specifice activității pe care o desfășurați. Vă oferim consultanță, un studiu de solutie, proiectare, urmate de o ofertare personalizată, conform profilului de consum energetic pe care îl aveți.

În cazul clienților rezidențiali (case, vile): Imediat ce primim solicitarea dumneavoastră, începe dialogul furnizor-client. Vom avea nevoie de un plan al acoperișului (schite, cote, dimensiuni), sau, minim, o fotografie a acoperișului — în baza cărora se va face o ofertă estimativă. Suma finală este stabilită în faza montajului, pentru că există întotdeauna mici adjustări. Livrarea si instalarea sunt opționale. Puteți veni la fabrică pentru a vă ridica panourile, sau puteți lăsa logistica în grija experților noștri. Termenele de plată pot fi lămurite vorbind cu unul dintre consilierii noștri (contact).

Alternativ, se poate solicita realizarea unui proiect complet, care va fi achitat separat în avans. În acest caz, experții noștri întocmesc toate detaliile și se ocupă de tot, fără să fie nevoie ca dumneavoastră să vă îngrijorați de multe dintre detaliile tehnice.

4Ce mentenanță necesită panourile Altius Fotovoltaic?

Panourile funcționează autonom atât timp cât le sunt asigurate condițiile de funcționare. Mentenanța este minimală, și vorbim aici despre:

Inspecția vizuală - o dată pe lună - se realizează de către beneficiar. Concret, este nevoie să  verificați lunar dacă nu cumva panourile au fost acoperite cu praf, noroi, găinaț, zăpadă sau alte lucruri care obstrucționează lumina soarelui și afectează eficiența și randamentul panourilor.

Inspectia din partea instalatorului - o dată pe semestru. Deși opțională, este recomandată pentru a asigura buna funcționare a panourilor solare.

Deplasarea unei echipe de specialisti la imobil pentru curatarea panourilor si inspectarea intregului sistem costa 280 ron + TVA pentru Bucuresti si 320-350 ron + TVA pentru zona Ilfov.

5De ce nu aș vrea să cumpăr varianta cea mai ieftină din Asia?

Studiile realizate de ICPE arată cum 70% dintre panourile solare de pe piață produc sub capacitatea instalată - la foarte scurt timp după punerea lor în funcțiune, constatandu-se un proces de degradare accelerat. Pierderile de putere ale panourilor de calitate indoielnica pot ajunge si la 50%.

De asemenea, calitatea materialelor și tehnologiei folosite în producția panourilor de la coada gamei este foarte slabă, ceea ce le predispune la deteriorare.

Pentru a înțelege mai bine standardele de calitate oferite de Altius, vizitați pagina Calitate și Inovație.

6Ce să aleg? Celule Monocristaline sau Policristaline?

Deși cuvantul “policristalin” ar putea să sune mai bine pentru cineva care nu cunoaște detaliile tehnice, această variantă este mai ieftină, și nu este recomandată acolo unde este nevoie de randament sporit și eficiență - cum ar fi proiectele rezidențiale (case, vile). Randamentul la panourile monocristaline este mai mare, iar Altius Fotovoltaic a reușit performanța de a le oferi la un preț competitiv.

Pe de altă parte, dacă dispuneți de mult spațiu la sol și este primordial să reduceți costurile pe cât posibil de mult, atunci este posibil ca panourile policristaline să fie o opțiune, mai ales pentru clienții industriali și în agricultură.

Vă recomandăm să ne contactați pentru a discuta despre cea mai bună variantă în cazul particular de consum al proiectului dumneavoastră.

7Care este diferenta între monocristalin și policristalin?

Un panou monocristalin are performanțe mai mari în condiții de iluminare scăzută. În situația României, avem 1300h de soare pe an (conform Solar Charts), iar panourile monocristaline au un randament cu 15-18% mai mare raportat la condițiile din România. În gama de produse Altius, varianta monocristalina costa doar cu ~10% mai mult. Altfel spus, amortizarea investiției se face mult mai repede la celulele monocristaline.

Panourile policristaline pot fi soluția ieftină acolo unde scăderea costurilor e de o importanță primordială, de regulă în cazul consumatorilor mari (companii) și în agricultură.

8La ce economii pot sa mă aștept? În cât timp se face amortizarea investiției?

Datorită faptului că prețul panourilor fotovoltaice a ajuns la un minim istoric, iar prețul energiei electrice a atins un maxim istoric, economiile pe care le puteți face sunt considerabile. 

Dacă sunteți consumator casnic, vă puteți aștepta, de exemplu, la economii de 1,500+ RON pe an la kit-ul de 3KW.

Pentru a descoperi cu mai multă precizie economiile pe care le veți face, va fi nevoie să luați în calcul prețul curentului electric din contractul pe care îl aveți, valoarea facturilor, finanțarea pe care o primiți și suma pe care o plătiți pentru kitul fotovoltaic.

9Ce garanții oferiți? În câți ani se degradează panourile?

Oferim garanție de 25 de ani de performanță constantă - panourile vor funcționa în mod constant în acest interval de timp, precum și garanție de 12 ani de performanță liniară  - în care panourile solare Altius nu vor avea defecte materiale și de manoperă. 

În ceea ce privește eficiența panourilor, vă puteți aștepta la o degenerare de 18% în 25 de ani. Pentru mai multe informații despre calitatea panourilor Altius și ce le diferențiază de restul soluțiilor, consultați pagina Calitate și Inovație.

10Care este greutatea unui kit de 3kw/h?
La un kit de 3KW/h - 10 panouri de 300W au aproximativ 180 Kg in total. Cu tot cu sistemul de prindere, greutatea finală este de 210 Kg. Acest kit are o suprafata de 18m2, presiunea este mica. Este important de inteles faptul ca orice acoperis autorizat este gandit, proiectat si realizat de constructor sa sustina incarcaturi foarte mari de zapada, asadar incarcatura totala a panorilor fotovoltaice - distribuita de-a lungul acoperisului - nu reprezinta o problema din punctul de vedere al greutatii. Pentru montarea panourilor pe acoperis, nu mai este nevoie de autorizatie de constructie.
11Ce sistem de prindere se foloseste ? Se gaureste acoperisul?
Exista mai multe sisteme (cleme, clipsuri, suruburi), insa sistemul standard este prinderea cu suruburi, urmata de aplicarea unor sisteme speciale de etanseizare si ermetizare. Sistemul de prindere cu suruburi implica, desigur, si gaurirea – insa gaurile sunt izolate si nu permit umiditatii sa treaca.
Suna acum
[3cx-clicktotalk id="10078" title="Live Chat & Talk item 1"]